Niekam ne paslaptis, kad sveika mityba yra ilgesnio ir kokybiškesnio gyvenimo receptas. Ji ne tik padeda išvengti daugelio lėtinių neinfekcinių ligų (cukrinio diabeto, kraujotakos sistemos ligų, navikų susidarymo ir kitų), tačiau saugo ir stiprina mūsų sveikatą. Mitybos specialistai akcentuoja, kad kelias sveikesnio gyvenimo link prasideda nuo sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo. Deja, lengviau pasakyti, nei padaryti. Žmonėms neretai pritrūksta ryžto ir žinių keisti savo mitybos įpročius, o nepagrįstos baimės dažnai pakiša koją, siekiant lemtingų pokyčių.

Dažniausiai daromos mitybos klaidos

Tyrimų duomenimis, didžiosios dalies lietuvių mityba vis dar nėra palanki sveikatai ir neatitinka sveikos mitybos rekomendacijų. Nepakankamai vartojama daržovių ir vaisių, grūdinių produktų, žuvies ir jos produktų. Dauguma žmonių, ypač gyvenančių kaime, dažniau pirmenybę teikia gyvulinės kilmės riebalams (sviestui, taukams) klaidingai manydami, kad jie yra natūralesni ir sveikesni lyginant su augalinės kilmės riebalais. Reikėtų neužmiršti ir teisingo mitybos režimo. Nereguliarus ir skubotas valgymas, netinkamas užkandžių pasirinkimas – tai nelengvas iššūkis mūsų skrandžiui. Asmenys valgantys tik vieną ar du kartus per dieną ne tik dažnai skundžiasi įvairiais virškinimo sistemos sutrikimais bet ir viršsvoriu. Sveikam suaugusiam žmogui rekomenduojama valgyti 3-4 kartus per dieną tuo pačiu metu.

Ką ir kaip gaminti?

Diskutuojant apie sveiką mitybą, atrodo,viskas aišku: svarbu valgyti reguliariai, įvairų ir subalansuotą maistą bei nepersivalgyti. Tačiau galvojant, ką pagaminti šeimai pusryčiams, pietums ar vakarienei, dažniau renkamės lietuviams tradiciškus, riebius patiekalus ir numojam ranka į sveikatą tausojantį maistą. Siekiant įtvirtinti sveiko maisto gaminimo įgūdžius, jau šeštus metus iš eilės Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizuoja smagia tradicija tapusias maisto gaminimo varžytuves „Kas sveika – tas ir skanu?“. Šiais metais visus norinčius sudalyvauti kvietėme atvykti į Miroslavo gimnaziją, kur savo jėgas išmėginti panoro rekordinis skaičius Alytaus rajono gyventojų (varžybose sudalyvavo net 10 komandų). Registravosi komandos ne tik iš Miroslavo, bet ir aplinkinių gyvenviečių: Kumečių, Parėčėnų, Vankiškių. Aktyviai savo komandas  būrė ir įstaigos: Miroslavo globos namai, Alytaus rajono viešoji biblioteka – Miroslavo filialas, Miroslavo gimnazija.

Šeštosios varžytuvės

Kaip ir kiekvienais metais, komandos per vieną valandą turėjo pagaminti patiekalą, kurį būtų galima pavadinti ir sveiku, ir skaniu. Pagrindiniais ingredientais šįkart tapo – vištienos krūtinėlė ir grikiai.Vištiena buvo pasirinkta todėl, kad tuo pačiu metu ji gali būti ir gardi, ir maistinga, ir naudinga sveikatai. Tai puikus baltymų, vitamino B, polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Vištiena universalus produktas: puikiai tinkantis tiek pusryčiams, tiek pietums ar net vakarienei. Grikiai nei kiek nenusileidžia vištienai. Priešingai, puikiai ją papildo. Šios kruopos pasižymi mažu glikeminiu indeksu, turi daug maistinių skaidulų, mikroelementų bei vitaminų. Abu produktai yra greitai paruošiami, todėl puikiai tinkami maisto gaminimo varžytuvėms.

Tik prasidėjus varžyboms, komandos nieko nelaukusios ėmėsi darbo. Valanda prabėgo nejučiomis. Netrukus ant kiekvienos komandos stalo puikavosi po patiekalą ar net du. Buvo galima pamatyti nuo paprastesnių ir akiai labiau įprastų patiekalų kaip vištienos kepsnelių su grikių garnyru, tešloje keptų vištienos pirštelių iki grybais įdarytos vištienos krūtinėlės ar net pikantiškai atrodančių keptų kriaušių su vištienos ir grikių salotomis. Prieš pradedant smagiausią renginio dalį – patiekalų degustaciją, kiekviena komanda trumpai pristatė savo kūrinį, kodėl patiekalas jų nuomone yra sveikas ir skanus.

Geriausias iš geriausių

Sveikiausio ir skaniausio patiekalo rinkimuose dalyvavo visos 10 komandų bei vertinimo komisija. Renkant geriausią iš geriausių buvo atsižvelgiama į tris kriterijus: sveika, skanu ir akiai patrauklu. Tris prizinės vietas pasidalino Miroslavo gimnazijos bendruomenės komandos.  Trečioji vieta atiteko šauniai mokytojų trijulei: Redai Kančienei, Rasai Žilinskienei ir Irenai Matonienei. Neužmiršti liko ir varžybų jauniausieji dalyviai – Miroslavo mokinių komanda (Gytis Kuncevičius, Deimantė Radišauskaitė ir Linas Žilinskas), kurie laimėjo antrają vietą. Na, o laureatais tapo ir skaniausio patiekalo autorių titulą iškovojo Aurelijos Kuncevičienės, Laimutės Gražulienės ir Ingridos Rauličkienės komanda, kurių patiekalas surinko  daugiausiai balų tiek iš kitų komandų, tiek iš vertinimo komisijos. Papildomu prizu buvo apdovanota Miroslavo globos namų komanda (Vytautas Mockevičius, Kristina Šliuževičienė, Regina Stakvilevičienė) už labiausiai pikantišką patiekalą – vištieną su kriaušėmis grikių patale.