Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras
Biudžetinė įstaiga

Naujoji g. 48, LT-62381 Alytus
Tel./faks. (8-315) 214 38
El. paštas info@alytausrajonovsb.lt

Duomenys kaupiami ir saugomi
juridinių asmenų registre,
Kodas 301785539



norway_grants_programos_zenklas_jpg.jpg

pirmas.jpg

sveika_mokykla_230x200.jpg

PasirasykInternetu_190x118__2_.gif

arsa_logo_header.jpg

svsba.jpg

ULAC.jpg

Naujienos

2017-04-10

Margučiai. Įmantriausių atspalvių, bet natūralūs

Velykos jau ant nosies, o per darbų krūvą dar ne visi sumąstė kaip šiemet margins kiaušinius. Būdų yra daugybė. Neretai plonas kiaušinio lukštas praleidžia dažus ir Velykų rytą nusilupus kiaušinį, tenka nemalonūs pojūčiai pamačius nusidažiusį baltymą, kurį dažnas atsisakome valgyti. Pabandykime marginti kiaušinius natūraliais būdais.


Natūralių dažymo būdų yra daug, belieka išsirinkti patį geidžiamiausią. Svarbu nepamiršti, jog atspalviui įtakos turi ir pats kiaušinis: rudi kiaušiniai visuomet bus tamsesni, o balti - geriau įsisavins šviesius, šiltus atspalvius.


Prieš dažant reikėtų nepamiršti kiaušinius išimti iš šaldytuvo ir šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje, kitaip verdamas kiaušinis gali suskilti. Pačius margučius patartina aptepti aliejumi, kad šie gražiai blizgėtų.


Svogūnų lukštais


Dažant šiuo būdu nuostabaus grožio margučius galima gauti jau iš pirmo karto. Spalvos gali varijuoti nuo šviesiai gelsvos, rusvos iki tamsiai rudos spalvos. Taip pat galima naudoti ir raudonųjų svogūnų lukštus, tuomet kiaušiniai bus rausvo atspalvio.


Imame svogūnų lukštus, juos dedame į puodą. Tuomet sudedame kiaušinius ir užpilame vandeniu taip, kad juos apsemtų. Verdame apie 15 min, po to kiaušinius galime palikti puode kol atvės. Atspalviai bus sodresni.


Galima kiekvieną kiaušinį atskirai apdėti svogūnų lukštais ir apsukti medžiaga, tuomet atspalvių išsidėstymas bus ryškesni.


Siekiant išgauti įdomių ornamentų margučius galime pagrąžinti prispausdami įvairių lapelių, žiedelių ar šakelių. Tai reikėtų padaryti prieš juos įdedant į svogūnų lukštus, svarbu nepamiršti gerai kiaušinį įvynioti. Toks margutis bus ne tik įvairių atspalvių bet ir žavių ornamentų.


Dilgėlių lapeliais


Dažant dilgėlių lapeliais galima išgauti įvairius žalius atspalvius, spalvos sodrumas priklauso nuo to kiek daug lapelių įdėsite.


Paruošimo būdas gana paprastas: nuskintus dilgėlių lapelius dedame į puodą kartu su kiaušiniais, įpilame šaukštą acto ir  užpilame vandeniu taip, kad juos apsemtų. Verdame apie 15 min. Kiaušinius galima palikti puode, kol atvės ar palaikyti dar šiek tiek ilgiau, nuo to priklausys ir margučio spalva.


Patartina įdėti kuo daugiau dilgėlių lapelių, kad spalva būtų sodresnė.


Ramunėlėmis


Dažant ramunėlių nuoviru išgaunama šviesiai gelsva, žalsva spalva, tad vertėtų naudoti tik balto lukšto kiaušinius.


Pora puodelį ramunėlių dedame į puodą, įpilame šaukštą acto ir viską užpilame vandeniu. Verdame apie 10 min. ir tuomet leidžiame atvėsti. Atvėsus dedame kiaušinius ir verdame dar 15min. Išvirus galime kiaušinius palikti nuovire, nuo to priklausys spalvos sodrumas.


Burokų tarkiais


Siekiant išgauti įvairius rausvus atspalvius galima naudoti burokų tarkius.


Visų pirma išverdame kiaušinius. Burokus sutarkuojame ir dedame į puodą. Įpilame šaukštą acto, bei šiek tiek vandens, kad tarkiai būtų drėgni. Viską gerai išmaišome. Išvirtus kiaušinius dedame į tarkius, taip jog jie būtų apsemti ir palaikome per naktį.


Raudonuoju kopūstu


Naudojant raudonąjį kopūstą išgaunami melsvi, mėlyni atspalviai.


Kopūstą sutarkuojame ir dedame į puodą. Reikia vieno didelio arba dviejų mažesnių kopūstų. Įpilame 6 šaukštus acto, bei apie 1 litrą vandens ir viską gerai išmaišome. Šią masę verdame apie pusvalandį. Atvėsiname ir sudedame kiaušinius, tuomet verdame 15min.


Kiaušinius galima palikti puode dar valandai, tuomet atspalviai bus šviesesni, palaikius per naktį - tamsesni.


Kavos tirščiais


Kiaušiniai dažomi kavos tirščiais būna nuo šviesiai rusvo iki tamsiai rudo atspalvio.


7 - 10 šaukštelių paprastos kavos dedame į puodą, įdedame šaukštelį acto ir užpilame karštu vandeniu. Dedame kiaušinius ir verdame apie 15 min. Kiaušinius galime palikti puode, kol jie atvės. Norėdami tamsesnių atspalvių palaikome ilgiau, šviesesnių - trumpiau.


Gražių švenčių!