Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras
Biudžetinė įstaiga

Naujoji g. 48, LT-62381 Alytus
Tel./faks. (8-315) 214 38
El. paštas info@alytausrajonovsb.lt

Duomenys kaupiami ir saugomi
juridinių asmenų registre,
Kodas 301785539



norway_grants_programos_zenklas_jpg.jpg

pirmas.jpg

sveika_mokykla_230x200.jpg

PasirasykInternetu_190x118__2_.gif

arsa_logo_header.jpg

svsba.jpg

ULAC.jpg

Naujienos

2017-03-17

Daržovė žvaigždė – KOPŪSTAS

kop.jpgAlytaus rajono visuomenės sveikatos biuras siekdamas skatinti gyventojus vartoti kuo daugiau daržovių, ypač auginamų Lietuvoje, tęsia konkursą „Daržovių guru“. Visuomenės sveikatos specialistai kviečia apie daržoves kalbėti, gaminti patiekalus iš daržovių ir taip sulaukti daržovių renesanso. Šį mėnesį ant stalo kviečiami pagiriamųjų žodžių nusipelnę kopūstai.

 
 Nesvarbu koks, bet svarbu, kad kopūstas
 
 Nors, be jokios abejonės, visos daržovės nusipelno vietos ant mūsų stalo, tačiau viena pagarbiausių galėtų, beje ir turėtų, būti skirta kopūstui. Net ir nelabai svarbu kuriam: baltagūžiui ar raudongūžiui, Briuselio, Savojos, Pekino (beja, Pekino kopūstas, o ne salotos) žiediniam ar dar kokiam. Kopūstas – daržovė gausi aktyviomis medžiagomis, reikalingomis žmogaus organizmui.
 
 
 Nors kopūstų yra daug rūšių ir viena nuo kitos jos šiek tiek skiriasi savo sudėtimi: vieni gausesni mikroelementais, kiti vitaminais, vieni turi daugiau skaidulinių medžiagų, kiti priešingai   suvirškinamų naudingų elementų, tačiau galima sakyti, jog visoms rūšims bendra yra tai, kad  tai  viena naudingiausių daržovių.

 
 
 Apie vitaminą C ir kitą naudą

 
 
 Kopūstai gausūs vitamino C, kuris dažniausiai siejamas su imuninės sistemos darbu, antioksidaciniu poveikiu ir kitomis organizmą stiprinančiomis savybėmis.
 
 
 Šias daržoves reiktų pagirti ir už pakankamai didelį ląstelienos kiekį. Jeigu labai paprastai, ląsteliena  tai ko mūsų organizmas negeba suvirškinti, tačiau šių medžiagų dėka aktyvinami žarnų judesiai, pagreitinamas virškinimas, greičiau išnešamos tos medžiagos (pavyzdžiui riebalai), kurių ir norėtųsi, kad būtų mažiau įsisavinama. Šios medžiagos geba sumažinti apetitą ir padidinti sotumo jausmą, o ši savybė itin naudinga reguliuojantiems kūno svorį. Ląsteliena arba dar kitaip skaidulos, naudingos ir tuo, jog jos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes sumažėja per žarnas į kraują įsiurbiamo cukraus kiekis.

 
 
 Nepamirškime raugintų
 
 
 Lietuviai nuo seno, norėdami kai kurias daržoves paruošti žiemai, raugdavo. Rauginti agurkai ir rauginti kopūstai  labiausiai lietuvių vartojamos rauginimo būdu konservuotos daržovės, tačiau rauginti galima ir daugiau daržovių: burokėlius, cukinijas, patisonus, paprikas ar morkas.
 
 
 Ypač daug pagyrų susilaukia rauginti kopūstai, kurie įvardijami pagrindiniu vitaminų šaltiniu žiemą. Nors pastaraisiais metais pasirodžiusiai informacijai, kad rauginti produktai, ypač kopūstai, gali apsaugoti nuo krūties vėžio, dar reikia rimto mokslinio pagrindimo, tačiau tai, kad raugintuose kopūstuose gausu kalio, kitų mineralinių medžiagų ir vitaminų, yra faktas. Net gi vitaminas C, kurio kiekis labai greit mažėja karščiu apdorojant maisto produktus, rauginimo proceso metu išlieka palyginus gana stabilus: 100 g raugintų kopūstų jo yra 30 mg, beveik pusė paros normos.
  
 
 Rauginimas – tai biologinis ar net mikrobiologinis procesas, nes pagrindinį „darbą“ šiame procese atlieka bakterijos, kurių dėka gaminasi pieno rūgštis, suteikianti produktams specifinį skonį ir apsauganti juos nuo gedimo. Jos tartum paruošia produktus taip, kad mūsų organizmas galėtų greičiau ir veiksmingiau pasisavinti maistines medžiagas. Raugintuose produktuose esančios probiotinės bakterijos gerina virškinimą.
 
 
 
Gaminkime, skanaukime ir dalinkimės
 
 
 Kopūstus valgyti tinka įvairiai paruoštus. Ant stalo šios daržovės atsiduria ir šviežios, ir troškintos, raugintos, marinuotos ar net keptos.
 
 
 Tad dar kartą apie jau antrą mėnesį vykdomą konkursą „Daržovių guru“. Ką reikia padaryti? Kas dvi savaites sveikatos biuro tinklapyje ir socialinio tinklapio facebook paskyroje skelbiama nauja žvaigždė  Lietuvoje auginama daržovė. Šį kartą  kopūstai, nesvarbu kurios rūšies. Tereikia pagaminti patiekalą su kopūstu, jį nufotografuoti ir jo receptu bei nuotrauka pasidalinti, t. y. įkelti į Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro facebook paskyrą arba atsiųsti elektroniniu paštu info@alytausrajonovsb.lt. Visų dalyvių laukia smagūs prizai, o mėnesio laimėtojų ypatingi.skelbimas_darzoviu_guru.jpg