Nenumaldomai artėjant laukiamiausioms metų šventėms, dažnas pagalvoja kuo gi šiais metais nustebinti ir palepinti savo artimuosius, kaip išradingai papuošti stalą ir šventėms dar neįpusėjus nesijusti apsunkusiu. Tenka pripažinti, kad prekių gausa neretai veda netinkamo pasirinkimo link: į prekių krepšelius nugula konditerijos gaminiai iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų papuošti riebiais kremais, gausiai rūkyti mėsos bei žuvies produktai, jau pagaminti kulinariniai gaminiai na ir žinoma daug saldumynų.
Sveikatos specialistai rekomenduoja šventiniam stalui rinktis sveikatai palankesnius produktus: žuvį, vaisius, daržoves, grūdus, sėklas, riešutus. Patiekalus reiktų gaminti namuose renkantis liesesnius produktus ir žinoma vengiant pusfabrikačių. Atsižvelgiant į šias rekomendacijas Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras aktyviai kviečia rajono gyventojus dalyvauti praktiniuose sveikatai palankaus maisto gamybos užsiėmimuose, kurių metų gydytojas-dietologas aptaria dažniausias mitybos klaidas, supažindina su sveikos mitybos principais bei konsultuoja susirinkusiuosius jiems aktualiais klausimais. Po neilgos teorinės dalies maisto gamybos edukacijos dalyviai, vadovaujant profesionaliai virtuvės šefei, kviečiami praktiškai pritaikyti įgytas žinias gaminant sveikai palankų maistą. Gamybos procesui pasibaigus, rajono gyventojai pačių pasigamintą maistą mielai degustuoja, žerdami pasiūlymus ar pagyras kartu su jais gaminusiems specialistams.
Šie mokymai, anot dalyvių, yra labai reikalingi ir naudingi, nes kasdienė maisto ruoša dažną palaipsniui ima varginti, dingsta noras ieškoti naujų receptų, ką jau kalbėti apie kitoniškus gamybos būdus. O šių mokymų metu žmonės skatinami eksperimentuoti ir derinti iš šalies žiūrint ne itin suderinamus produktus tarpusavyje, atrandant nepažintus skonių derinius, kurie be visa ko ir naudingi sveikatai.
Svarbu nepamiršti, kad sveikatai palanki mityba, tai ne tik sveikų maisto produktų, kurie užtikrina fiziologinius poreikius ir suteikia sotumą vartojimas, bet tokia mityba palaiko sveikatą, suteikia energijos ir patenkina visų reikalingų maistinių medžiagų (angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų ir t. t.) poreikius, bet ir formuoja valgymo kultūrą – kaip ir kiek valgyti?
Pateikiame keletą patarimų, padėsiančių šventes jausti širdimi, o ne pilnu, apsunkusiu skrandžiu:
- stalo serviravimui rinkitės mažesnes lėkštes, nes į jas negalėsite prisidėti per daug maisto;
- „netaupykite“ skrandžio vakarui, badaudami visą dieną, nes šiuo atveju persivalgymas garantuotas. Kaip ir įprastai valgykite pusryčius bei pietus, tačiau kiek mažesnėmis porcijomis nei kasdien;
- ruošiant patiekalus naudokite kuo mažiau riebalų bei stenkitės maisto neperkepti, nepervirti. Kitaip tariant mažiau laiko leiskite prie puodų;
- gaminkite maistą tik tam vakarui, nes prisigaminus per daug maisto , jis vartojamas dar ir kitą dieną, todėl didėja rizika ne tik persivalgyti, bet ir apsinuodyti gendančiu maistu;
- gaminamuose patiekaluose naudokite kiek įmanoma daugiau šviežių daržovių, salotas gardinkite aliejaus užpilu, šviežiomis citrinų ar apelsinų sultimis, venkite majonezo;
- valgykite neskubėdami ir gerai sukramtykite maistą, nes tik tinkamai sukramčius maistą pajuntamas tikrasis skonis, o ir virškinimo procesas vyksta daug sklandžiau;
- valgydami neužsigerkite saldintais gėrimais, tam geriausiai tinka vanduo gardintas mėgiamais citrusiniais vaisiais ar mėtos lapeliu;
- darykite pertraukas tarp valgymo, karts nuo karto pakildami nuo stalo, užsiimdami kitomis veiklomis;
- nepiknaudžiaukite saldumynais.
Svarbu prisiminti, kad šventės tai ne gausybe patiekalų nukrauti stalai, o dėmesys šeimai, dalinantis gražiausiais jausmais bei dovanojant savo laiką bei dėmesį.
Visus nespėjusius sudalyvauti biuro veikose dar kviečiame į paskutinius šiais metais sveikatai palankios mitybos užsiėmimus gruodžio 16 d. 14:30 Pivašiūnuose (Mokyklos g. 3) ir 17:30 Žagariuose (Gojų g. 5).