Nenuginčijamas faktas, jog mityba tiesiogiai įtakoja mūsų sveikatą, tačiau dažnas lietuvis nevengia riebaus, sūraus ar daug cukraus (paprastųjų angliavandenių) turinčio maisto. Būtent, per didelis sočiųjų riebalų (esančių gyvūninės kilmės maiste), druskos ir cukraus vartojimas bei skaidulinių medžiagų neįtraukimas į mitybą yra itin susijęs su dideliu Lietuvos gyventojų sergamumu ir, palyginti, ankstyva mirtimi.

Visgi neretai renkantis produktus tiesiog pritrūksta laiko „išanalizuoti“ perkamų maisto produktų etikečių, todėl dažnai į pirkinių krepšelį dedami gražiau supakuoti, nuo „seno“ žinomi ar „išbandyti“ produktai, neieškant sveikesnių pasirinkimų. Nuo 2014 metų Europos Sąjungos šalyse įgyvendinama sveikesnių maisto produktų ženklinimo sistema – ,,Rakto skylutė“.

Šio simbolio tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. „Rakto skylute“ pažymėtuose produktuose yra gerokai mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. ,,Rakto skylutė“ yra nemokamas, savanoriškai taikomas maisto produktų sudėties simbolis, tačiau juo ženklinami tik griežtus reikalavimus atitinkantys maisto produktai. Svarbu ir tai, kad šis ženklas puikiai pažįstamas ir kitose Europos Sąjungos šalyse: Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Šiaurės Makedonijoje, tad net ir keliaudami galime rinktis sveikatai palankesnius maisto produktus.

Šiuo metu Lietuvoje – 1232 notifikuoti maisto produktai, atitinkantys „Rakto skylutėsׅ“ kriterijus,  du iš paženklintųjų – Alytaus rajono gamintojų. Tai „Amberry“ šaltalankių ūkyje (ūkininkė D. Kvedaraitė) auginamos ekologiškos greitai sušaldytos šaltalankių uogos ir šaltalankių pabarstukai, kurie puikiai tinka salotoms, padažams, gėrimams, desertams, jogurtui ar varškei gardinti, suteikiant produktams ne tik gražią gelsvą spalvą, bet papildant naudingomis organizmui medžiagomis: vitaminais B1, B2, B6, C, E, K, D, beta karotenu, sočiosiomis ir polinesočiosiomis riebalų rūgštimis. Teigiama, kad šaltalankiai iš organizmo šalina laisvuosius radikalus, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

  Kviečiame visus Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje esančių maisto produktų gamintojus prisijungti prie sveikatai palankesnių maisto produktų gamintojų būrio ir „Rakto skylutės“ ženklinimo sistemos. Dėl bendrabarbiavimo ir išsamesnės informacijos kreipkitės į  Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurą tel. 8 (315) 21438 arba el. p. info@alytausrajonovsb.lt.