Mitybos įpročių ir žinių tyrime dalyvavo 817 septyniolikos Alytaus rajono bendrojo lavinimo mokyklų 9 – 12 klasių mokinių. Į 84 klausimus, susijusius su jų mitybos įpročiais, atsakė 414 vaikinų ir 403 merginos. Aukštesnių klasių moksleivių buvo klausiama apie mitybos reguliarumą, maisto produktų, tokių kaip pienas, duona, vaisiai ir daržovės, mėsa ir žuvis, ryžiai, košė, kava, arbata, saldumynai, vartojimą.

TIK PUSĖ VAIKŲ PUSRYČIAUJA?
Pirmas tyrėjus nustebinęs rezultatas – pusryčių (ne)valgymas. Keturi iš dešimties prisipažino, kad pusryčių atsisako visada. Nors 64 proc. šešiolikmečių ir septyniolikmečių vis dėlto pusryčiauja, tačiau daugiau nei pusė mokinių tai daro labai nereguliariai. Prabėgom valgantys žmonės dažniau serga virškinamojo trakto ligomis. Įsibėgėjus duomenų analizei paaiškėjo, kad rajono paaugliai taip pat “chaotiškai” prisėda prie stalo ir kitu paros metu. Net 70 proc. vaikinų nereguliariai valgo pavakarius, o 50 proc. apklausoje dalyvavusių Alytaus rajono merginų nereguliariai valgo vakarienę. Daugiausiai mokinių pusryčius valgo su šeima (45 proc.), šiek tiek mažesnė dalis pusryčiauja vieni (30 – 35 proc.).
Į klausimą, kiek kartų per dieną valgo, berniukai ir mergaitės atsakė labai nevienodai: berniukai – nuo 2 iki 20, o mergaitės – nuo 1 iki 8 kartų per dieną. Kyla klausimas, ar tik beskaičiuodami savo valgymus bernaičiai neįskaičiavo po ranka pakliuvusios pakuotės traškučių ar saujos saldėsių.

KAIMO VAIKAI NEGERIA PIENO, BET MĖGSTA BULVES
Pieno produktai yra svarbiausias kalcio šaltinis. Jų patariama valgyti 2-3 porcijas per dieną. Apie kalcio naudą dantukams ir kaulams žino jau pradinukas, tačiau paaiškėjo, kad pieno produktų visai nevartoja arba jais labai retai mėgaujasi net 38 procentairespondentų.
Mitybos tyrimas parodė, kad daugiau šviežių vaisių vartoja merginos: net 43 proc. apklaustųjų teigė, jas valgančios kasdien. Bet tik 26 procentai vaikinų atsakė, kad jų valgiaraštyje kiekvieną dieną esama šviežių vaisių.Visai be vaisių išsiverčia 4 proc. vaikinų ir 2 proc. merginų.
Kaip ir tikėtasi, bulvės ant gyventojų stalo garuoja dažnai. Jas dažnai valgo net 70 procentų apklaustųjų klasių mokinių, visiškai nevalgo 8 proc. paauglių.
Kasdien košes arba ryžius vartoja apylygiai paauglių: 15 proc. mergaičių ir 14 proc. berniukų. Visai nevartojančiųjų šiek tiek daugiau, merginų – 25 proc., vaikinų – 21 procentas.

MĖSOS IR ŽUVIES VALGYMO YPATUMAI
Iš riebios mėsos gaunama daug sočiųjų riebalų rūgščių, todėl patariama rinktis tik liesą mėsą, o matomus riebalus reiktų pašalinti. Mėsos produktai (dešros, dešrelės, konservai) dažniausiai turi daug sočiųjų riebalų rūgščių, todėl vartotini labai saikingai. 2 – 3 proc. tyrime dalyvavusių respondentų teigia nė neragaujantys mėsos, o kiekvieną dieną ją valgo 15 proc. paauglių.
Žuvis yra sveika raudonosios mėsos alternatyva, ji rekomenduojama bent du ar tris kartus per savaitę. 46 proc. berniukų ir 45 proc. mergaičių teigia žuvies ir jos produktų valgantys kasdien.

RAJONO JAUNUOMENEI KOFEINO MANIJA NEGRESIA
Kava nėra labai paplitusi tarp mūsų rajono 9 – 12 klasių mokinių. Net 77 – 80 proc. respontentų visai nevartoja kavos, kasdien vartoja 0,25 – 7 procentai. Kur kas dažniau mėgaujamasi arbata, kasdien ją geria 19proc. vaikinų ir 26 proc. merginų.
Vienas tyrimas tikrai neatskleidžia visų mitybos įgūdžių priežasčių ir prastod mitybos pasekmių. Tai tik kelrodis į visų bendrą tikslą – mūsų vaikų sveikatos gerinimą. Tai tartum iššūkis visiems – kaip greičiau veiksmingai koreguoti padėtį.