Sekmadienį, spalio 24 d., Haityje buvo skaičiuojama daugiau nei 250 mirusiųjų nuo choleros. Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC) rekomenduoja šiuo metu nevykti į epidemijos apimtas teritorijas ir primena, kad šia ūmia žarnyno infekcija dažniausiai užsikrečiama per užterštą vandenį, jūros produktus, po terminio paruošimo neteisingai saugomą maistą. Choleros sukėlėjas daugelį metų gali išgyventi vandens telkiniuose, todėl dažniausiai užsikrečiama geriant užterštą vandenį ar per tokiu vandeniu užterštą maistą, per ledą, pagamintą iš užteršto vandens.

Užterštame vandenyje gali būti užteršiamos žuvys bei vėžiagyviai. Be to, neretai jie valgomi žali – tai kelia tiesioginį pavojų. Kaip ir asmenys, ruošiantys maistą. Jeigu jie yra užsikrėtę, tai užkrečia ir gaminamą maistą. Choleros inkubacinis periodas trunka nuo kelių valandų iki 5 dienų. Daliai užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: jokių simptomų nebūna arba lengvai viduriuojama, tačiau gali išsivystyti ir sunkios ligos formos, pasireiškiančios stipriu viduriavimu ir vėmimu, dėl ko prarandamas didelis organizmo skysčių ir druskų kiekis. Ligonį kamuoja troškulys, retėja šlapinimasis, sutrinka inkstų veikla, užaštrėja veido bruožai (įkritusios akys), sausėja oda, vystosi širdies nepakankamumas ir kt. Negydomi tokie ligoniai miršta.

Vykstant į endemines choleros atžvilgiu šalis ULAC rekomenduoja:
• Gerti tik virintą (ne mažiau kaip 1 min.) arba chloru dezinfekuotą vandenį;
• Vartoti karštus gėrimus (arbatą, kavą), fasuotus buteliuose ar pakeliuose gėrimus, nes jie pavojaus nekelia;
• Nevartoti ledo gabaliukų, jei nesate tikri, kad jie pagaminti iš švaraus vandens;
• Valgyti tik rūpestingai termiškai paruoštą bei karštą maistą. Sunaikinti choleros sukėlėją gali tik temperatūra, ne mažesnė kaip +70oC visose maisto dalyse. Paruoštą maistą būtina laikyti atskirai nuo neapdorotų maisto produktų;
• Vengti žalio jūros maisto (žuvų, vėžiagyvių);
• Užsikrėsti per vaisius ir daržoves rizika maža, ypač prieš – valgant nuplovus parūgštintame vandenyje, nulupus ar nuskutus žievelę;
• Gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną;
• Įsitikinti, kad maistas, perkamas gatvėse, yra rūpestingai termiškai paruoštas;
• Kuo dažniau plauti rankas: prieš valgio ruošimą ir prieš valgymą bei pasinaudojus tualetu;
• Prieš valgant ar geriant įsitikinti maisto bei vandens kokybe;
• Grįžus iš kelionės ir 2 – 5 dienų laikotarpyje pradėjus vemti ir/ar viduriuoti, nedelsiant
kreiptis medicininės pagalbos.

Daugiau informacijos: www.ulac.lt/uligos.php?pl=3&ppl=9
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro
Švietimo ir komunikacijos skyrius
tel.: 852300124, el. paštas: 
svietimas@ulac.lt
http://www.ulac.lt