Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras
Biudžetinė įstaiga

Naujoji g. 48, LT-62381 Alytus
Tel./faks. (8-315) 214 38
El. paštas info@alytausrajonovsb.lt

Duomenys kaupiami ir saugomi
juridinių asmenų registre,
Kodas 301785539



norway_grants_programos_zenklas_jpg.jpg

pirmas.jpg

sveika_mokykla_230x200.jpg

PasirasykInternetu_190x118__2_.gif

arsa_logo_header.jpg

svsba.jpg

ULAC.jpg

Naujienos

2017-02-07

Pirmieji "Daržovių guru" receptai

Skubame pasidalinti pirmaisiais, vos spėjusio įsibėgėti konkurso „Daržovių Guru“ receptais.  Galime pasidžiaugti, jog šie kulinarai ne tik žino puikių receptų, bet ir nesibodi jų atskleisti, praveriant savo virtuvės duris. Visi dalyviai vienbalsiai tvirtino – burokėlis ne tik naudinga ir vertinga daržovė, tačiau ir labai mėgstama.
Visgi kviečiame ne vien gaminti ir ragauti dalyvių siūlomus receptus, tačiau pasidalinti ir savaisiais.  Laukiame Jūsų receptų su nuotraukomis, kuriuos galite įkelti į Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro  Facebook paskyrą arba atsiųsti elektroniniu paštu
info@alytausrajonovsb.lt


Troškinti burokėliai su džiovintais grybais

Ingredientai:
4 virti burokėliai,
sauja džiovintų baravykų,
1 didelis svogūnas,
druska,
lauro lapeliai,
juodieji pipirai,
mairūnas,
„Kotanyi“ baravykų ir prieskoninių žolelių mišinys,
aliejus.

Paruošimas:
Kiekvieną nuluptą burokėlį apipjauti ištisine juostele ir pasidėti – bus pagrindas rožytei. Svogūnus apkepinti svieste, tuomet supilti tarkuotus burokėlius, įdėti druskos, “Kotanyi” prieskonių mišinio, mairūno. Sudėti pasūdytame vandenyje su pipirais ir lauro lapeliais išvirtus baravykus. Išmaišyti ir troškinti apie 10 min. Suformuoti rožę, papuošti krapais.

Regina Račkauskienė

Rackauskiene1.JPG


Burokėlių mišrainė su putpelių kiaušiniais, džiovintais vaisiais ir riešutais

Ingredientai:
2 burokėliai,
8 putpelių kiaušiniai,
100 gramų džiovintų slyvų,
50 gramų džiovintų spanguolių,
50 gramų graikinių riešutų,
2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 valgomieji šaukštai citrinos sulčių,
1 valgomasis šaukštas garstyčių,
1 raudonasis svogūnas,
Juodieji pipirai,
Gvazdikėliai,
Druska.

Paruošimas:
Burokėlius sutarkuoti ar smulkiai supjaustyti. Į smulkintus burokus suberti spanguoles, supjaustytą svogūną, suberti gvazdikėlius, pipirus, druską. Viską pagardinti užpilu, paruoštu iš aliejaus, citrinos sulčių ir garstyčių. Pusę slyvų susmulkinti ir suberti ant lėkštės vidurio. Tarp jų sudėlioti perpjautus virtus putpelių kiaušinius ir užpilti burokine mase. Ant viršaus užberti graikiškų riešutų, papuošti slyvomis ir kiaušiniais.

Regina Račkauskienė

Rackauskiene2.JPG


Žalių burokėlių salotos

Ingredientai:
1 burokėlis (nevirtas),
2-3 vidutinio dydžio morkos (nevirtos),
1 a. š. garstyčių,
2-3 sk. česnako,
2 v. š. acto (gali būti citrinų sultys),
3 v. š. aliejaus,
1 v. š. skrudintų sėklų (saulėgrąžų, sėmenų, sezamo).

Paruošimas:
Česnaką išspausti, sumaišyti su garstyčiomis, actu, aliejumi. Mišinį supilti ant tarkuotų burokėlių ir morkų, išmaišyti. Palikti 30 min. pastovėti ir tuomet ragauti.

Audronė Granskienė

Granskiene3.jpg


Mažojo valgytojo receptas

Ingredientai:
burokėlis,
bulvė,
morka,
moliūgas,
triušiena.

Jolita Gočeldaitė

Go__eldaite4.jpg


Sveikos salotos

Ingredientai
500 g raugintų kopūstų,
2 vidutinio dydžio burokėliai,
2 didelės morkos,
1 šaukštas kmynų,
3 česnako skiltelės,
sauja kapotų petražolių,
3 šaukštai šaltai spausto kanapių aliejaus,
1 šaukštelis kanapių druskos,
1 šaukštelio kanapių sėklų.

Paruošimas:
Burokėlius ir morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Geriausiai tai padarysite daržovių pjaustykle. Kmynus grūstuvėje kiek patrinkite, kad pradėtų kvepėti. Česnakus nulupkite ir smulkiai sukapokite. Petražoles nuplaukite ir supjaustykite. Raugintus kopūstus sumaišykite su pjaustytais burokėliais ir morkomis, suberkite kmynus bei kapotus česnakus, petražoles, supilkite aliejų ir gerai išmaišykite. Salotas palikite nakčiai, kad burokėliai su morkomis kiek įrūgtų. Valgykite apibarstę kanapių druska ir kanapių sėklomis.
Laikykite šaldytuve.

Nijolė Petrikienė

Petrikiene5.jpg